keskiviikko 13. elokuuta 2008

Joka ei mitään ole


Kun Jumala tahtoi tehdä maailman ihmeellisimmän taideteoksen, hänelle kelpasi maan tomu. Kun Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen, se merkitsi käytännössä sitä, että hän kykeni näkemään tuossa maan tomussa oman kuvansa jo ennen kuin hän koski siihen. Jumala on siitä merkillinen, että hän näkee elämän lupauksia sielläkin, missä ihminen näkee vain kuolleen ja kuivan maaperän. Siksi Jumala valitsee sen, «joka ei mitään ole, tehdäkseen mitättömäksi sen, joka jotakin on« (1 Kor. 1: 28).
Jumalan kunnia näkyy siinä, että hän synnyttää elämän maaperään, jossa inhimillisten laskelmien mukaan ei ole mitään elämän lupauksia.
Olen monesti ihmetellyt Vanhan testamentin suuria naishahmoja. Kun heidät valittiin kantamaan sydämensä alla sittemmin suuria Jumalan miehiä, heidät johdettiin sitä ennen menettämään kaikki inhimillinen toivonsa äidin osastaan. Aabraham oli sadan vuoden iässä ja hänen vaimonsa 90-vuotias, kunnes «Herra piti Saarasta huolen, niinkuin oli luvannut« (1 Moos. 21: 1). Iisakilla oli suuri tuska vaimonsa tähden, ja «hän rukoili Herraa« Rebekan puolesta, sillä tämä oli hedelmätön. Huokauksiin vastattiin 20 vuoden kuluttua. Myös Jaakobin vaimo Raakel oli kauan hedelmätön ja «taisteli Jumalan taisteluja«, kunnes Jumala «muisti Raakelia ja kuuli häntä« antaen rukousten lapsen Joosefin. Mooseksen äiti joutui luopumaan lapsestaan ja hylkäämään hänet Niilin virtaan, mutta «Herra veti hänet ylös vedestä«. Elkanan vaimo Hanna oli lapseton. Mutta hän «rukoili Herraa mieli murheellisena« ja «itki katkerasti«, «vuodattaen« sydämensä Herran eteen. «Ja Herra muisti tätä« (1 Sam. 1. luku). Niin syntyi muuan Vanhan testamentin suurimmista Jumalan miehistä, Samuel.
Kuten myös ehkä huomaat Jumalan aikataulu ja tahto ei ole sama kuin meidän. Vastaus voi olla: ei, kyllä, ehkä, pian, tulee aika, odota.

Jeesus on arjessa mukana


JUMALAN LUPAUKSET LAPSILLEEN

"En minä sinua hylkää enkä sinua jätä." —Heb.13:5
"Sillä hän antaa enkeleilleen sinusta käskyn varjella sinua kaikilla teilläsi." —Psalmi 91:11
"Eikä kukaan voi ryöstää heitä minun Isäni kädestä."Joh. 10:29
"Minä olen teidän kanssanne joka päivä maailman loppuun asti."Matt.28:20
"Älä pelkää sitä, mitä tulet kärsimään....Ole uskollinen kuolemaan asti, niin minä annan sinulle elämän kruunun." —Ilmestyskirja 2:10
"Jos istun pimeydessä, on Herra minun valkeuteni." —Miika 7:8
"Huuda minua avuksesi, niin minä vastaan sinulle." —Jeremia 33:3